• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Retreat: de 14 meestgestelde vragen over retreats

Gepubliceerd op: 17-04-2018

Om te kunnen beoordelen of een retreat iets voor jou is, is het handig om te weten wat je ervan kunt verwachten en wat het je zou op kunnen leveren. In deze blog worden de meest gestelde vragen rondom dit onderwerp beantwoord.

Er is op dit moment een groot aanbod aan retreats met allemaal een eigen invulling. Ik organiseer retreats op Ibiza en ben erachter gekomen dat er vaak dezelfde vragen worden gesteld rondom dit onderwerp. Daarom heb ik de 14 meestgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Mocht je nog meer vragen hebben, schroom dan niet om contact met mij op te nemen door te mailen naar sandra@peaceofsoul.nl of via het contactformulier.


Welke vragen kom er aan de orde in dit blog?

1. Wat is een retreat?
2. Wat zijn redenen om deel te nemen aan een retreat?
3. Voor wie is een retreat geschikt?
4. Wat levert een retreat me op?
5. Welk soort retreats zijn er?
6. Welk retreat past bij mij?
7. Welke programma onderdelen heeft een retreat?
8. Hoeveel ervaring moet je hebben met yoga of mediteren?
9. Doe je een retreat alleen?
10. Hoe groot is een groep?
11. Is een retreat alleen voor vrouwen?
12. Is er voldoende tijd voor jezelf?
13. Hoe vaak ga je op een retreat?
14. Wat kost een retreat?

retreat-ibiza


1.Wat is een retreat?

Letterlijk betekent retreat (of retraite) je terugtrekken voor zelfonderzoek. Tijdens een retreat kom je los van je dagelijkse bezigheden, omgeving en routine. Het is een periode van tijd voor jezelfom in alle rust te reflecteren en inzichten te krijgen.

Alleen het letterlijk afstand nemen van je omgeving kan al tot nieuwe inzichten leiden. Door de juiste omgevingsfactoren (zoals een rustige, mooie locatie, fijne yoga en meditaties én gezond eten) is de kans groot dat je echt tot rust komt even niets meer "moet".

2. Wat zijn redenen om deel te nemen aan een retreat?

De reden om je aan te melden voor een retreat kan voor iedereen anders zijn:

⦁ Tijd voor jezelf nemen. In de hectiek van de dag als ouder, partner, werknemer, ondernemer of welke rol je dan ook vervult. komt het voor dat je geleefd wordt door alle verplichtingen en verwachtingen die je omgevingje op én jezelf oplegt. Tijdens een retreat zet je jezelf centraal en herinner je jezelf eraan dat je alleen voor anderen kunt zorgen als je goed voor jezelf zorgt.

⦁ Inzichten krijgen. Door de rust die je tijdens een retreat ervaart kun je er op meerdere momenten inzichten krijgen over je huidige situatie. Dit kan een besef zijn van dankbaarheid over hoe je situatie is of een idee over hoe het anders zou kunnen. 

⦁ Geleide meditatie. Tijdens een retreat worden er vaak dagelijkse meditaties gegeven waarbij je in de gelegenheid komt om zoveel mogelijk uit je hoofd in meer in je hart te komen. Alleen al door het luisteren naar de stem die je door de meditaties leidt, ontstaat er rust en ruimte.

⦁ Yoga. Omdat yoga je helpt om in contact te komen met je lichaam is yoga vaak (niet altijd) een onderdeel van een retreat. Door bezig te zijn met je lichaam wordt de gedachtestroom stil gezet en ervaar je ontspanning en rust.

⦁ Gezonde voeding. Een belangrijk onderdeel van een retreat is gezonde en natuurlijke voeding beïnvloedt je stemming op een positieve manier. Vaak word je door een retreat geïnspireerd om thuis ook bewuster en gezonder te gaan koken.

⦁ Inspirerende omgeving. Retreats worden meestal op locaties gegeven die omringd zijn door natuur en/of zee. Hoe dichter bij de natuur hoe meer ruimte voor rust en nieuwe ideeën.
 
⦁ Alles wordt voor je geregeld. Tijdens een retreat hoef je nergens over na te denken. Je eten wordt verzorgd, je volgt het programma en je bepaalt zelf hoe je de vrije dagdelen invult en of je mee doet aan de optionele uitstapjes.

3. Voor wie is een retreat geschikt?

Een retreat is geschikt voor jou wanneer je jezelf meer tijd en ruimte gunt is en het prettig vindt om even nergens aan hoeft te denken omdat alles voor je geregeld wordt. Bovendien is een retreat waardevol wanneer je (meer) inzichten wil krijgen over je leven.

4. Wat levert een retreat me op?

Na een retreat voel je je vaak als herboren, vol nieuwe inzichten en inspiratie. Je bent weer helemaal bijgetankt en opgeladen. Je weet wat er voor jou toe doet en waar je naar toe wilt. Daarnaast ontmoet je nieuwe en insprirerende mensen waar je eventueel contact mee kunt houden.

5. Welk soort retreats zijn er?

Er zijn vele verschillende retreats die in principe hetzelfde doel nastreven maar er op een eigen manier invulling aan geven. Een aantal voorbeelden van type retreats zijn:

⦁ Stilte retreats. In stilte volg je een vast dagritme, met meditatie, stiltewandelingen en vrije ruimte. Er zijn geen activiteiten die je afleiden. Je zult zien dat je dan steeds dieper tot jezelf komt.

⦁ Yoga retreats. Tijdens een yoga retreat trek je je helemaal terug en neem je echt tijd voor jezelf. Deze cursus van een paar dagen of langer zorgt ervoor dat je helemaal "in tune" komt met je eigen lichaam en geest. Zo kom je weer opgeladen thuis met frisse ideeën.

⦁ Ouder/kind retreats Deze retreats zijn speciaal voor ouders en kinderen en om stil te staan bij de band die ouders met hun kinderen hebben en willen.

⦁ Combinatie retreats  Dit zijn retreats waar meerder aspecten als yoga, voeding en meditatie worden gecombineerd in een bepaald thema. Bijvoorbeeld:"Leef vanuit je hart" of "Ontdek je zielsmissie".

6. Welk retreat past bij mij?

Om te bepalen welke retreat bij je past, is het handig om van tevoren te bedenken welke wensen je hebt. Een eerste criterium is om goed de omschrijving en het programma van de retreat te lezen en te kijken of het je aanspreekt. Daarbij is het zinvol om van tevoren contact op te nemen met de organisator voordat je je aanmeldt. Tijdens een gesprek kun je aan de hand van een aantal vragen beoordelen of de retreat aan je verwachtingen zal voldoen

7. Welke programmaonderdelen heeft een retreat?

Ieder retreat heeft zijn eigen programma maar het bestaat vaak uit gezonde voeding, yoga, meditaties, workshops, massages, stiltewandelingen en bijzondere uitstapjes. 

8. Hoeveel ervaring moet je hebben met yoga of mediteren?

Voor de meeste retreats is het niet nodig om ervaring te hebben met yoga –en of meditatie. Yoga gaat over het opzoeken van je eigen grenzen en er niet te ver overheen gaan. Het is wel zinvol om van tevoren aan te geven hoeveel ervaring je met yoga hebt, zodat yogadocent hier rekening mee kan houden. Alle meditatieoefeningen worden begeleid en ook hierbij geldt dat je geen ervaring hoeft te hebben om mee te doen.
Yoga-retreat

9. Doe je een retreat alleen?

Je kunt je alleen aanmelden voor een retreat en uiteraard ook samen met iemand. Het voordeel van alleen naar een retreat gaan is dat je je volledig op jezelf kunt richten zonder rekening te hoeven houden met anderen. Een retreat is altijd in groepsverband waardoor je niet alleen bent, maar wel ruimte kunt nemen als je even gen behoefte hebt aan contact met anderen.

10. Hoe groot is een groep?

Dat is per retreat verschillend en kan van 6 personen tot 14 personen gaan. Met kleinere groepen is er vaak iets meer aandacht voor deelnemers maar het is een persoonlijke keuze waar je jezelf het prettigst bij voelt. Het is dus zinvol om dit van tevoren op te vragen.

11. Is een retreat alleen voor vrouwen?

Er zijn retreats die uitsluitend voor vrouwen worden georganiseerd maar in principe zijn retreats zowel voor mannen als vrouwen bedoeld. Omdat er meer vrouwen dan mannen zijn die op deze manier behoefte hebben aan tijd voor zichzelf, zien we dat het aantal vrouwen per groep vaak groter is dan mannen. Er zijn ook retreats die uitsluitend groepen van evenveel vrouwen als mannen organiseren. Daarbaast bestaan er couple-retreats waarbij het juist de bedoeling is dat je samen met je partner komt. De keuze is aan jou.

12. Is er voldoende tijd voor jezelf?

Een retreat is bedoeld om tijd voor jezelf te creëren maar omdat het in groepsverband wordt georganiseerd kan er ook behoefte ontstaan om de ruimte te krijgen om zelf invulling te geven aan een dag of dagdeel. Om deze reden worden er vaak vrije dagdelen in het programma opgenomen of optionele onderdelen & uitstapjes waarbij je zelf bepaalt of je eraan deelneemt. Niets "moet".

13. Hoe vaak ga je op een retreat?

Dit hangt af van je persoonlijke leefstijl maar voor veel mensen is één keer per jaar fijne frequentie. In een jaar kan veel gebeurt er veel en doorloop je steeds weer nieuwe fases waar je op terug kunt kijken. Er zijn ook mensen die meerdere keren per jaar de tijd nemen om een reis te maken die ze ruimte en rust geeft die ze nodig hebben. Een retreat zien ale een investering in zichzelf..

14. Wat kost een retreat?

Een retreat is voor veel mensen een investering. Helaas is de kwaliteit niet altijd aan de prijs af te lezen. Duurder is niet per definitie beter, maar heel goedkoop is meestal wel duurkoop. Kijk goed naar wat inbegrepen is en naar de achtergrond van de docenten en begeleiders. In principe is een retreat – op de reis na – all inclusive. Dit omvat niet enkel de accommodatie en het eten, maar natuurlijk ook een volledig programma met ervaren docenten. De waarde van een retreat en wat het je oplevert ligt hierdoor een stuk hoger dan de meeste reguliere vakanties. Toch is de investering dubbel en dwars waard en verdient het zich terug in inzichten, geluksmomenten, herinneringen, levenslessen en nieuwe vriendschappen.

Tot slot,

Ben je door dit artikel geïnteresseerd om deel te nemen aan ons volgende retreat. Klik dan op onderstaande link voor meer informatie.

Op de hoogte blijven?

Spreekt dit artikel je aan en wil je op de hoogte blijven van retreats van Peace of Soul, klik op de link en vul je gegevens in. Dan houden we je op de hooge van de nieuwe retreats.

Hartelijke groet,

Sandra Hartsuiker-Cortenbach